PASTERNAK ZWYCZAJNY Pastinaca sativa [ang: parsnip, fr: panais, niem: Pastinake]

Pasternak jest rośliną dwuletnią wysokości 30-100 cm. Korzeń wrzecionowaty, biały, grubości palca. Łodyga wzniesiona, w górze gałęzista, kanciasta, bruzdowana, w dole owłosiona. Liście dość charakterystyczne: pojedynczopierzaste, odcinki jajowate, grubo ząbkowane, z wierzchu połyskujące, spodem miękko owłosione. Baldachy 5-15 szypułowe, środkowy największy. Kwiaty złocistożółte kwitną od lipca do września. Roślina po roztarciu pachnie marchwią.

Pasternak jest pospolity w całym kraju. Rośnie na łąkach, miedzach, śmietniskach, przydrożach i nad rowami.
Pasternak był kiedyś uprawiany w Polsce na wielką skalę. Został wyparty dopiero przez marchew i ziemniaka.
Korzenie wykopuje się pod koniec lata i jesienią - mają smak podobny do marchwi, tylko trochę ostrzejszy - 5°H. Przyrządza się je jak warzywa korzeniowe - dodaje do zup, sałatki, pieczony, gotowany itp. Według Henschla najlepsza jest sałatka z gotowanych korzeni pasternaku, marchwi, cykorii i czosnku.
Owocami pasternaka można doprawiać zupy, jarzyny, podpłomyki i kiszoną kapustę.

Do spisu roślin

survival_zielona_kuchnia